Kava ir skrandis: kofeinas skatina seilių gamybą (pirmas virškinimo etapas, prasidedantis burnoje), skrandžio sulčių išsiskyrimą (virškinimo greitinimas), tulžies sekreciją ir žarnyno peristaltiką. Kitaip sakant, kava gerina ir greitina virškinimą. Kadangi kava skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, ją reikėtų vartoti labai mažais kiekiais tiems, kurie turi gastritą. Pažymėtina, kad nėra nustatyto ryšio tarp skrandžio ligų atsiradimo ir kavos vartojimo. Žmonėms, turintiems šią problemą, rekomenduojama riboti ne tik kavos, bet ir arbatos, alaus, nealkoholinių ir gazuotų gėrimų vartojimą.

Kava ir kepenys: kava mažina riziką susirgti kepenų ciroze (įskaitant ir nuo alkoholio priklausomybės kenčiančius žmones). Keli tyrimai parodė, kad kavos geriančių žmonių organizmuose pastebimai sumažėjo tulžies akmenų. Kofeinas skatina tulžies pūslės susitraukimus ir taip mažina akmenų susidarymo riziką (tiems, kurie reguliariai išgeria du ar tris puodelius per dieną). Galiausiai, tam tikri diterpenai esantys kavoje, tokie kaip kavestolis ir kaveolis, pasižymi antimutageninėmis savybėmis. Tai reiškia, kad jie padeda apsaugoti mūsų organizmus nuo mutageninių medžiagų. Konkrečiau kalbant, kavos suvartojimas sumažina gaubtinės ir tiesiosios žarnos auglių riziką. Kitos medžiagos kavoje (melonaidinai) saugo virškinamąjį traktą nuo išorinės oksidacijos poveikio.

Šaltiniai

05lapkričio
2018
Kategorija: Kava ir sveikata