Kava ir skrandis: kofeinas skatina seilių gamybą (pirmas virškinimo etapas, prasidedantis burnoje), skrandžio sulčių išsiskyrimą (virškinimo greitinimas), tulžies sekreciją ir žarnyno peristaltiką. Kitaip sakant, kava gerina ir greitina virškinimą. Kadangi kava skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, ją reikėtų vartoti labai mažais kiekiais tiems, kurie turi gastritą. Pažymėtina, kad nėra nustatyto ryšio tarp skrandžio ligų atsiradimo ir kavos vartojimo. Žmonėms, turintiems šią problemą, rekomenduojama riboti ne tik kavos, bet ir arbatos, alaus, nealkoholinių ir gazuotų gėrimų vartojimą.

Kava ir kepenys: kava mažina riziką susirgti kepenų ciroze (įskaitant ir nuo alkoholio priklausomybės kenčiančius žmones). Keli tyrimai parodė, kad kavos geriančių žmonių organizmuose pastebimai sumažėjo tulžies akmenų. Kofeinas skatina tulžies pūslės susitraukimus ir taip mažina akmenų susidarymo riziką (tiems, kurie reguliariai išgeria du ar tris puodelius per dieną). Galiausiai, tam tikri diterpenai esantys kavoje, tokie kaip kavestolis ir kaveolis, pasižymi antimutageninėmis savybėmis. Tai reiškia, kad jie padeda apsaugoti mūsų organizmus nuo mutageninių medžiagų. Konkrečiau kalbant, kavos suvartojimas sumažina gaubtinės ir tiesiosios žarnos auglių riziką. Kitos medžiagos kavoje (melonaidinai) saugo virškinamąjį traktą nuo išorinės oksidacijos poveikio.

Šaltiniai

05lapkričio
2018
Kategorija: Kava ir sveikata
Straipsnių šaltiniai

INRAN, Nacionalinis maisto ir mitybos tyrimų institutas (National Institute for Food and Nutrition Research):

Antiossidanti e caffè (Antioxidants and Coffee), 2007, testi a cura di Fausta Natella, Amleto D’Amicis

Caffè e donna (Coffee and Women), 2005, testi a cura di Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e apparato gastroenterico (Coffee and the Gastrointestinal System), 2005, testi a cura di Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e tumori (Coffee and Tumours), 2009, edited by di Alessandra

Tavani (Istituto di ricerche farmacologiche “Mario Negri”), revisione a cura di Amleto D’Amicis

Caffè e salute (Coffee and Health), 2005, Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e cuore (Coffee and the Heart), 2006, Fausta Natella, Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Franco e Mauro Bazzana (edited by), La filiera del caffè espresso (The Espresso Production Chain), 2006

Mirco Marconi, Daniele Fajner, Gianni Benevelli, Giuseppe Vicoli (edited by), Dentro al gusto, arte, scienza e piacere nella degustazione (Exploring the Taste, Art, Science and Pleasure of Tasting), 2007

Paolo Cabras e Aldo Martelli (edited by), Chimica degli alimenti (Food Chemistry) , 2004

Michael Sivetz (edited by), Coffee Technology, 1979: Capitolo 15 – Physiological Effects of Coffee and Caffeine di Michael Sivetz

Luigi Odello (a cura di), Espresso Italiano Specialist, 2003

Luigi Odello (edited by), Espresso Italiano Tasting, 2001

David L. Nelson e Michael M. Kox, I principi di Biochimica di Lehninger (Lehninger Principles of Biochemistry), third edition, 2002

www.ico.org
www.coffeeandhealth.org
www.coffeeresearch.org
www.caffesalute.it
www.nutrition-foundation.it
www.scienceline.org
www.lescienze.espresso.repubblica.it
www.fosan.it
www.pianetachimica.it
www.it.wikipedia.org
www.comunicaffe.com

 

×