Kava ir augliai

Ryšys tarp kavos vartojimo ir auglių plačiai tiriamas. Daug tyrimų, atliktų tiriant daug skirtingų rūšių vėžį (burnos ertmės, stemplės, skrandžio, kepenų, krūtų, kiaušidžių, inkstų, kasos, storosios žarnos, tiesiosios žarnos ir šlapimo pūslės), davė daug žadančių rezultatų. Didelė dalis tyrimų apie kavos vartojimą ir auglius parodė teigiamus rezultatus. Vieni tyrimai parodė, kad tiesiog nėra ryšio tarp kavos vartojimo ir auglių vystymosi, kiti tyrimai rodo, kad kava atlieka apsauginę funkciją.

Kava ir degeneracinės ligos

Kava, kofeinas ir antioksidantai atlieka labai svarbias funkcijas kovoje su degeneracinėmis ligomis. Trumpa labiausiai paplitusių ligų apžvalga:

  • Parkinsono degeneracinė liga, veikianti centrinę nervų sistemą. Nepaisant to, kad dar nėra atrasta ligos priežastis, yra aišku, kad ligos vystymasis yra susijęs su daugeliu veiksnių: genetinės anomalijos, gyvenimo būdas ir aplinkos faktoriai. Vis dėlto daroma viena išvada iš iki šios dienos atliktų tyrimų – saikingas kavos vartojimas turi apsauginį efektą nuo šios ligos, konkrečiai 100-300 mg kofeino per dieną (kava, arbata, kakava ir kt.). Tačiau dar neaišku, koks yra veikimo principas.
  • Alzheimeris yra degeneracinė liga, kuri naikina smegenų ląsteles. Ši liga, nuo kurios kenčia 26 milijonai žmonių pasaulyje, yra nepagydoma, apie ją mažai žinoma. Laboratoriniai bandymai su jūrų kiaulytėmis atskleidė, kad gyvūnams duodamas kofeinas lėtino ligos eigą pradinėje stadijoje bei pagerino gyvūnų būklę, kurių organzimuose liga jau buvo pažengusi – yra vilties, kad bus sukurti vaistai žmonėms ateityje.
  • Išsėtinė sklerozė – degeneracinė centrinės nervų sistemos liga. Paskutiniai tyrimai, atlikti su graužikais, parodė, kad kavos vartojimas mažina simptomus arba apsaugo nuo ligos. Tai tik pirminiai, tačiau daug žadantys tyrimų rezultatai.

Šaltiniai

05lapkričio
2018
Kategorija: Kava ir sveikata
Straipsnių šaltiniai

INRAN, Nacionalinis maisto ir mitybos tyrimų institutas (National Institute for Food and Nutrition Research):

Antiossidanti e caffè (Antioxidants and Coffee), 2007, testi a cura di Fausta Natella, Amleto D’Amicis

Caffè e donna (Coffee and Women), 2005, testi a cura di Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e apparato gastroenterico (Coffee and the Gastrointestinal System), 2005, testi a cura di Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e tumori (Coffee and Tumours), 2009, edited by di Alessandra

Tavani (Istituto di ricerche farmacologiche “Mario Negri”), revisione a cura di Amleto D’Amicis

Caffè e salute (Coffee and Health), 2005, Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e cuore (Coffee and the Heart), 2006, Fausta Natella, Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Franco e Mauro Bazzana (edited by), La filiera del caffè espresso (The Espresso Production Chain), 2006

Mirco Marconi, Daniele Fajner, Gianni Benevelli, Giuseppe Vicoli (edited by), Dentro al gusto, arte, scienza e piacere nella degustazione (Exploring the Taste, Art, Science and Pleasure of Tasting), 2007

Paolo Cabras e Aldo Martelli (edited by), Chimica degli alimenti (Food Chemistry) , 2004

Michael Sivetz (edited by), Coffee Technology, 1979: Capitolo 15 – Physiological Effects of Coffee and Caffeine di Michael Sivetz

Luigi Odello (a cura di), Espresso Italiano Specialist, 2003

Luigi Odello (edited by), Espresso Italiano Tasting, 2001

David L. Nelson e Michael M. Kox, I principi di Biochimica di Lehninger (Lehninger Principles of Biochemistry), third edition, 2002

www.ico.org
www.coffeeandhealth.org
www.coffeeresearch.org
www.caffesalute.it
www.nutrition-foundation.it
www.scienceline.org
www.lescienze.espresso.repubblica.it
www.fosan.it
www.pianetachimica.it
www.it.wikipedia.org
www.comunicaffe.com

 

×