Išgėrus kavos pagerėja dėmesio sutelkimas ir sukoncentravimas, sumažėja nuovargis. Kava skatina smegenų veiklą, pagreitina reakciją, padeda ilgiau išlaikyti dėmesį bei didina ištvermę. Atlikta daug tyrimų, siekiant ištirti ryšį tarp kavos ir psichinės sveikatos. Įrodyta, kad kava gerina atmintį, pagreitina informacijos apdorojimą, teigiamai veikia nuotaiką (kai kurie mokslininkai tiki, kad kava gali būti kaip prevencinė priemonė nuo depresijos ar priklausomybės nuo narkotikų), padeda įveikti organizmo paros sutrikimus, pagerina vairavimo įgūdžius ir dėmesio sukoncentravimą.

Kava neabejotinai gerina fizinę veiklą. Atlikta daugybė tyrimų tiriant kavos poveikį profesionaliems sportininkams arba paprastiems žmonėms, kurie sportuoja mėgėjiškai. Vis dėlto veikimo principas nėra aiškus. Šiuolaikiniai tyrimai parodė, kad kofeinas gali būti ergogeninė pagalba arba medžiaga, kuri padidina energijos kiekį bei gerina raumenų veiklą fizinio aktyvumo metu. Tai leidžia padidinti ištvermę fizinės veiklos metu.

Šaltiniai

05lapkričio
2018
Kategorija: Kava ir sveikata
Straipsnių šaltiniai

INRAN, Nacionalinis maisto ir mitybos tyrimų institutas (National Institute for Food and Nutrition Research):

Antiossidanti e caffè (Antioxidants and Coffee), 2007, testi a cura di Fausta Natella, Amleto D’Amicis

Caffè e donna (Coffee and Women), 2005, testi a cura di Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e apparato gastroenterico (Coffee and the Gastrointestinal System), 2005, testi a cura di Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e tumori (Coffee and Tumours), 2009, edited by di Alessandra

Tavani (Istituto di ricerche farmacologiche “Mario Negri”), revisione a cura di Amleto D’Amicis

Caffè e salute (Coffee and Health), 2005, Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e cuore (Coffee and the Heart), 2006, Fausta Natella, Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Franco e Mauro Bazzana (edited by), La filiera del caffè espresso (The Espresso Production Chain), 2006

Mirco Marconi, Daniele Fajner, Gianni Benevelli, Giuseppe Vicoli (edited by), Dentro al gusto, arte, scienza e piacere nella degustazione (Exploring the Taste, Art, Science and Pleasure of Tasting), 2007

Paolo Cabras e Aldo Martelli (edited by), Chimica degli alimenti (Food Chemistry) , 2004

Michael Sivetz (edited by), Coffee Technology, 1979: Capitolo 15 – Physiological Effects of Coffee and Caffeine di Michael Sivetz

Luigi Odello (a cura di), Espresso Italiano Specialist, 2003

Luigi Odello (edited by), Espresso Italiano Tasting, 2001

David L. Nelson e Michael M. Kox, I principi di Biochimica di Lehninger (Lehninger Principles of Biochemistry), third edition, 2002

www.ico.org
www.coffeeandhealth.org
www.coffeeresearch.org
www.caffesalute.it
www.nutrition-foundation.it
www.scienceline.org
www.lescienze.espresso.repubblica.it
www.fosan.it
www.pianetachimica.it
www.it.wikipedia.org
www.comunicaffe.com

 

×