Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių Vakarų pasaulyje ir tai yra tiesiogiai susiję su gyvenimo būdu.

Praeityje kava buvo laikoma aršiu širdies priešu todėl, kad atliekant tyrimus, nebuvo analizuojamas paciento gyvenimo būdas, įskaitant tokius aspektus kaip sėdimas darbas, piktnaudžiavimas alkoholiu, rūkymas ar netinkama mityba. Taip pat reikia atsižvelgti į vartojamos kavos rūšį – puodelis tirpios kavos gali labai skirtingai veikti organizmą lyginant su espreso kavos puodeliu todėl, kad jų sudėtyje yra skirtingos bioaktyvios molekulės. Galiausiai, studijuojant ryšį tarp širdies ir kavos, reikia atsižvelgti į tai, ar pacientas kavą geria pastoviai ar retai – asmenys, geriantys kavą reguliariai, kofeino poveikį toleruoja geriau (tolerancija kofeinui išsiugdoma po trijų dienų ir prarandama po vienos dienos). Pažymėtina, kad tolerancija ir priklausomybė nėra tas pats. Daug tyrimų parodė, kad per didelis kavos vartojimas yra pavojingas sveikatai, tačiau „normalus“ vartojimas nėra pavojingas.

Nors tyrimai dar tebėra vykdomi, tačiau dabartiniai rezultatai rodo, kad saikingas kavos vartojimas (200-600 mg kofeino, vidutiniškai 4 espreso kavos puodeliai) sveikam žmogui nekelia grėsmės ir netgi daro teigiamą įtaką.

  • Kava ir kraujo spaudimas: saikingas kavos vartojimas, įskaitant ir kavą be kofeino, neturi jokio pastebimo efekto kraujo spaudimui.
  • Kava ir cholesterolis: nėra ryšio tarp kavos vartojimo ir LDL cholesterolio (blogojo) padidėjimo kraujyje.
  • Kava ir diabetas: paskutiniai epidemiologiniai tyrimai atskleidė, jog egzistuoja ryšys tarp reguliaraus kavos vartojimo ir II tipo diabeto grėsmės mažinimo, nors dar iki galo nėra viskas ištirta. Taip pat kavoje yra daug magnio, todėl kava teigiamai veikia gliukozės metabolizmą kraujyje.
  • Kava ir antioksidantai: kaip antioksidantų šaltinis, kava padeda kovoti su bloguoju cholesteroliu ir taip saugo organizmą nuo aterosklerozės ir širdies bei kraujagyslių ligų.

Šaltiniai

05lapkričio
2018
Kategorija: Kava ir sveikata