string(7) "default"

Kava ir moterų sveikata

Nors tyrimai atlikti nepilnai ir metodologija ribota, įrodyta, kad kofeinas nesustiprina priešmenstruacinio sindromo. Paskutiniais metais didėja dėmesys nėščiųjų ir krūtimi maitinančių moterų mitybai, įskaitant kavos vartojimą, šiais ypatingais moters gyvenimo etapais. Kofeino metabolizmas yra lėtesnis nėščiųjų moterų organizmuose, o tai reiškia kad ...

05lapkričio
2018

Kava ir psichinė sveikata bei fizinė veikla

Išgėrus kavos pagerėja dėmesio sutelkimas ir sukoncentravimas, sumažėja nuovargis. Kava skatina smegenų veiklą, pagreitina reakciją, padeda ilgiau išlaikyti dėmesį bei didina ištvermę. Atlikta daug tyrimų, siekiant ištirti ryšį tarp kavos ir psichinės sveikatos. Įrodyta, kad kava gerina atmintį, pagreitina informacijos apdorojimą, teigiamai veikia ...

05lapkričio
2018

Kava ir ligos

Kava ir augliai Ryšys tarp kavos vartojimo ir auglių plačiai tiriamas. Daug tyrimų, atliktų tiriant daug skirtingų rūšių vėžį (burnos ertmės, stemplės, skrandžio, kepenų, krūtų, kiaušidžių, inkstų, kasos, storosios žarnos, tiesiosios žarnos ir šlapimo pūslės), davė daug žadančių rezultatų. Didelė dalis tyrimų apie kavos vartojimą ir auglius parodė t ...

05lapkričio
2018

Kava ir virškinamasis traktas

Kava ir skrandis: kofeinas skatina seilių gamybą (pirmas virškinimo etapas, prasidedantis burnoje), skrandžio sulčių išsiskyrimą (virškinimo greitinimas), tulžies sekreciją ir žarnyno peristaltiką. Kitaip sakant, kava gerina ir greitina virškinimą. Kadangi kava skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, ją reikėtų vartoti labai mažais kiekiais tiems, ku ...

05lapkričio
2018

Kava, dieta ir grožis

Pripažįstama, kad kava gali turėti nedidelį „dietinį“ poveikį, kai ji yra vartojama be cukraus, pieno ar grietinėlės. Kava įvardijama kaip maistinės vertės neturinis gėrimas, o tai reiškia, kad kava negali būti laikoma maistinių medžiagų ar energijos šaltinis. Kavos puodelyje yra apie dvi kalorijas (praktiškai nėra). Taip pat atlikti tyrimai parodė, ...

05lapkričio
2018

Kava ir hidratacija

Praeityje buvo tikima, kad kava daro įtaką kraujo spaudimui, veikia kaip stiprus diuretikas ir gali lemti organizmo dehidrataciją. Tai yra netikslu, nes buvo tiriamos tik kelios valandos po kavos vartojimo, o ne visa diena. Padidėjęs šlapimo kiekis per tris valandas po kavos, susijęs su tuo, kad likusią dienos dalį šlapimo kiekis sumažėjo. Kava gali ...

05lapkričio
2018

Kava ir širdis

Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių Vakarų pasaulyje ir tai yra tiesiogiai susiję su gyvenimo būdu. Praeityje kava buvo laikoma aršiu širdies priešu todėl, kad atliekant tyrimus, nebuvo analizuojamas paciento gyvenimo būdas, įskaitant tokius aspektus kaip sėdimas darbas, piktnaudžiavimas alkoholiu, rūkymas ar ne ...

05lapkričio
2018

Antioksidantai

Antioksidantais gali būti endogeninės (sintetinamos mūsų organizme) arba egzogeninės molekulės (gaunamos su maistu). Jie paverčia laisvuosius radikalus (labai aktyvias molekulės, kurios yra pagrindinė ląstelių pažeidimų priežastis) į sąlyginai pavojų nekeliančius junginius, sumažina jų oksiduojančių medžiagų neigiamą poveikį bei atkuria makromoleku ...

05lapkričio
2018

Kofeinas

Ši molekulė yra geriausiai žinoma kaip viena iš sudėtinių kavos dalių (atrasta prieš maždaug 180 metų) bei yra labiausiai ištirta. Kaip buvo minėta anksčiau, kofeino kiekis kavoje priklauso nuo daugelio veiksnių. Kas yra kofeinas iš cheminės pusės? Kofeinas yra alkaloidas (augalinės kilmės šarminė organinė molekulė) randamas kavos pupelėse. Jis yra p ...

05lapkričio
2018

Gaukite specialius

pasiūlymus

Straipsnių šaltiniai

INRAN, Nacionalinis maisto ir mitybos tyrimų institutas (National Institute for Food and Nutrition Research):

Antiossidanti e caffè (Antioxidants and Coffee), 2007, testi a cura di Fausta Natella, Amleto D’Amicis

Caffè e donna (Coffee and Women), 2005, testi a cura di Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e apparato gastroenterico (Coffee and the Gastrointestinal System), 2005, testi a cura di Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e tumori (Coffee and Tumours), 2009, edited by di Alessandra

Tavani (Istituto di ricerche farmacologiche “Mario Negri”), revisione a cura di Amleto D’Amicis

Caffè e salute (Coffee and Health), 2005, Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Caffè e cuore (Coffee and the Heart), 2006, Fausta Natella, Amleto D’Amicis, Andrea Ghiselli, Laura Rossi, Stefania Sette

Franco e Mauro Bazzana (edited by), La filiera del caffè espresso (The Espresso Production Chain), 2006

Mirco Marconi, Daniele Fajner, Gianni Benevelli, Giuseppe Vicoli (edited by), Dentro al gusto, arte, scienza e piacere nella degustazione (Exploring the Taste, Art, Science and Pleasure of Tasting), 2007

Paolo Cabras e Aldo Martelli (edited by), Chimica degli alimenti (Food Chemistry) , 2004

Michael Sivetz (edited by), Coffee Technology, 1979: Capitolo 15 – Physiological Effects of Coffee and Caffeine di Michael Sivetz

Luigi Odello (a cura di), Espresso Italiano Specialist, 2003

Luigi Odello (edited by), Espresso Italiano Tasting, 2001

David L. Nelson e Michael M. Kox, I principi di Biochimica di Lehninger (Lehninger Principles of Biochemistry), third edition, 2002

www.ico.org
www.coffeeandhealth.org
www.coffeeresearch.org
www.caffesalute.it
www.nutrition-foundation.it
www.scienceline.org
www.lescienze.espresso.repubblica.it
www.fosan.it
www.pianetachimica.it
www.it.wikipedia.org
www.comunicaffe.com

 

×