Nepaisant to, kad yra daugiau negu 60 kavamedžio porūšių pasaulyje, gėrimas ruošiamas tik iš šių dviejų rūšių vaisių: kava arabika, kuri sudaro apie 75 % kavos rinkos, ir kava robusta, 25 %.

Arabika

Nepaisant pavadinimo, šis augalas yra kilęs iš Etiopijos ir iš šios rūšies pupelių gaminama 75 % pasaulio kavos produkcijos. Šiuo metu Brazilija yra didžiausia arabikos kavos augintoja, po jos seka dar kelios Lotynų Amerikos šalys. Pailgos formos pupelės yra žalsvai mėlynos ir gelsvai žalios spalvos. Kalbant apie skonį ir aromatą, iš arabikos rūšies pupelių pagaminta kava yra aromatinga, saldi ir švelni, pasižyminti mažu kofeino kiekiu – nuo 0,8 % iki 1,5 %.

Robusta

Kaip ir kai kurios arabikos rūšys, robusta kavamedžiai, kilę iš Centrinės Afrikos, auga pusiaujo zonose. Šiuo metu ši rūšis daugiausia auginama tropiniuose Azijos regionuose, ypač Vietname, taip pat Afrikos regionuose ir Brazilijoje. Derlingesni, kietesni ir greičiau vaisius sunokinantys robusta kavamedžiai išaugina apvalios formos geltonas arba gelsvai rudos spalvos pupeles. Palyginus su arabika, iš robusta pupelių pagaminta kava yra tirštesnės tekstūros, kartesnė, o kofeino kiekis siekia nuo 1,7 % iki 3,5 %.

05lapkričio
2018
Kategorija: Apie kavą